BIOS, temel olarak bilgisayarınızın güç düğmesine her bastığınızda sistemi hazır hale getirmek üzere devreye giren ilk yazılımdır. Başlangıç aşamasında tüm donanımlarınızı test eder ve işletim sistemiyle birlikte sisteminizi hazır hale getirir.
Bir sistemde BIOS’a erişebilmek için üreticiniz tarafından fabrika çıkışlı olarak ayarlanan F10, F2, F12, F1 veya DEL gibi tuşlardan birine basmanız gerekiyor. Ancak bazı durumlarda bu işlev istediğimiz gibi çalışmayabiliyor veya bilgisayarımız sınama aşamasını çok hızlı bir şekilde geçebiliyor. Bu tür durumlarda BIOS’a Windows’un gelişmiş başlat menüsü kurtarma ayarlarından da girebilirsiniz.
Kullandığınız markanın kısayol tuşunu tam olarak bilmiyorsanız, aşağıdaki BIOS tuş listesi size yardımcı olabilir. Daha kapsamlı bir liste için aşağıda verdiğim tabloyu indirip bakabilirsiniz.
boot ve bios menüsü
- Acer: F2 veya DEL
- ASUS: Tüm bilgisayarlar için F2 | Anakartlar için F2 veya DEL
- Dell: F2 veya F12
- HP: ESC veya F10
- Lenovo: F2 veya Fn + F2
- Lenovo (Masaüstü): F1
- Lenovo (ThinkPads): Enter + F1
- MSI: DEL (anakartlar ve PC'ler)
- Microsoft Surface Tabletler: Ses açma düğmesine bir süre basılı tutun
- Origin PC: F2
- Samsung: F2
- Sony: F1, F2 veya F3
- Toshiba: F2
BIOS EKRANINA GİRME (Alternatif)
1. Depolama birimini (SSD, HDD) sökebilirsiniz. Bu durumda sistem otomatik olarak BIOS ekranına düşebilir. Bu genellikle yeni anakartlarda geçerlidir.
2. Shift tuşuna basılı tutun ve bilgisayarı yeniden başlatmak için tıklayın. Ardından gelişmiş seçenekler bölümünden UEFI'yi seçin ve yeniden başlatın. Bu şekilde BIOS ekranına erişebilirsiniz.